Бизнесът пак протестира срещу скъпия ток 10.09 | 14:21

Иска връщане на старите цени, мораториум върху преференциалните tarifi и реформи в енергетиката

От iNews.bg

Бизнесът у нас подновява протестите срещу поскъпването на тока. Работодателските организации организират нов протест, който ще се състои на 30 септември. За такава възможност беше предупредил още в средата на август председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Сега намерението на бизнеса явно ще се осъществи. Причината е, че проблемът с цената на електроенергията се задълбочава, обяснява сега изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Добавките в цената на тока се увеличиха с 67.6% спрямо миналата година. При средното напрежение пък ръстът в крайната цена се получава 17-20%. "България е на второ място в ЕС след Дания по размера на таксите в цената за енергията за бизнеса. Това прави икономиката ни неконкурентоспособна. Така страните, към които изнасяме енергия, са по-конкурентни от нас”, обяснява Данев.

Искането на работодателските организации е от 1 ноември цените не електроенергията да се върнат на нивата от преди увеличението това лято. Паралелно с това бизнесът иска и пътна карта за реформи в сферата на енергетиката.

Компаниите у нас са на мнение, че икономиката ни ще стане трайно неконкурентна, ако не се променят цените на тока. Те искат и промени в законите за енергетиката, така че да не се позволява изкупуване на енергия с преференциални цени. Според бизнеса върху тях трябва да бъде наложен мораториум, който да влезе в сила веднага, предаде БГНЕС.

Водещи

Най-четени