Близо 1/3 от икономиката на България е извън закона 29.10 | 18:53

Все повече работодатели обаче решават да извадят бизнеса си „на светло“

От Филипа Тодева

Делът на сивата икономика в България достига 32,3%, сочат данни, изнесени от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Делът на неформалната икономика се изчислява по индекс за мониторинг и диагностика на неформалната икономика - композитен индекс "Икономика на светло".

При първото изчисляване през 2010 г., стойността на индекса бе 63.47, а при последното актуализиране на данните за 2013 г. - 67.77.

"Ако през 2010 г. близо половината от наетите лица изразяваха психологическа готовност да толерират сивите практики, в началото на 2014 г. този дял е намален наполовина. Изследванията на обхвата на сивите практики сочат устойчива тенденция за намаляване дела на сивите практики както в трудовоправните отношения, така и в областта на финансовата и данъчната дисциплина. Само за 4-5 години с пъти е увеличена чувствителността на обществото към неформалната икономика, поставено е началото на изграждане на устойчиви нагласи за нетолериране на неформалната икономика", отчитат от асоциацията.

Ако през 2010 г. по оценка на българските работодатели относителният дял на неформалната икономика у нас бе 42,2%, през 2014 г. този дял бе свит до 32,3%. Според експертите осезаемата промяна в стопанските практики е резултат от активните действия за разясняване на вредите от сивите практики и предприетите реални мерки за тяхното ограничаване и превенция.

Водещи

Най-четени