Близо 100 хил. магазина могат да бъдат затворени 18.03 | 11:44

Ако до две седмици собствениците им не свържат касовите си апарати с НАП

От Андриян Георгиев

Близо 100 хил. магазина са под угрозата да бъдат затворени принудително, ако до две седмици собствениците им не свържат касовите си апарати с Националната агенция по приходите (НАП).

Фирмите за продажба и ремонт на касови апарати едва смогват да поемат всички заявки за свързването на търговците със системата на данъчните. С всеки изминал ден клиентите стават все повече, а времето, което остава - все по-малко, посочва ТВ 7.

Свързването с данъчните става по два начина. Или към стария апарат се добавя устройство със SIM-карта, или се купува нов касов апарат с вграден модем. И в двата случая обаче поръчката отнема време - има много документи за попълване, а и търговците трябва да се обучат как да работят със системата.

Средно на ден между 5 000 и 7 000 търговци свързват касовите си апарати с данъчните. През следващите 14 дни това трябва да направят около 100 хил. обекта.

Магазините, които изпуснат срока, ще бъдат принудително затворени и глобени с до 10 хил. лв., уверяват от НАП. Те ще могат да заработят отново в момента, в който се свържат със системата на НАП.

Най-четени