Бобева: Рекордно много пари за инвестиции са предвидени в Бюджет 2014 29.10 | 15:15

Правителството е готово с четири стратегии, обяви вицепремиерът

От Ралица Стоянова

В бюджета за 2014 г. са предвидени 20 млн. лева за инвестиции, което е рекордна сума. Правителството е готово с четири стратегии – за туризма, за минералните води, за животновъдството и по-специално овчевъдството, и за публично-частните партньорства (ПЧИ). Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева в рамките на форума "Диалог за икономическо развитие на България: Инвестиции, приоритети и перспективи".

Заради 10-процентовата държавна помощ за инвестиции над 100 хил. лева, предвидена в Закона за насърчаване на инвестициите, вицепремиерът смята, че "в момента лъжем инвеститорите". Тя е на мнение, че трябва да се махнат разпоредбите в закона, които държавата няма възможност да изпълнява.

Трябва да развиваме иновативни и високотехнологични производства, счита вицепремиерът. Реалната помощ, която държавата може да окаже на инвеститорите, според Бобева, е изграждане на инфраструктура и отстъпване на осигуровки.  

Относно публично-частните партньорства вицепремиерът изтъкна две причини те да не се случват в момента: липсата на политическа воля – политиците се страхуват да не ги свържат с дадени фирми и да ги обвинят във вземане на подкуп; както и предпочитание на оперативните програми пред ПЧИ.

Бобева съобщи, че китайски инвеститор има интерес да строи магистрала "Черно море". Вицепремиерът заяви, че това, което не ѝ харесва в Бюджет 2014, е, че държавата продължава да помага на неефективни държавни предприятия.

Какво още коментира Бобева може да прочетете в Econ.bg. 

Водещи

Най-четени