Борисов свика извънредна среща в МС за цените на тока 22.04 | 13:59

Присъстват синдикати, работодатели, енергийният министър Теменужка Петкова

От iNews

Премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща със синдикати и работодатели в Министерски съвет, за да обсъдят темата за новото повишавате на цените на тока за бизнеса от началото на април.

На срещата присъства и енергийният министър Теменужка Петкова. Въпреки че в момента цените са се укротили на държавната борса, това все още е проблем. От бизнеса са сигнализирали, че след като от 1 юни отпадне таксата за износ на електроенергия, цената на тока може да се повиши с 10 лв за бизнеса, а на практика това означава, че ще се повишат цените на стоките и услугите.

Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов обясни пред камерата на БНТ, че действително проблемът съществува, но ще бъдат направени всички възможни мерки, за да не се стигне до там. От НС в момента разглеждат за второ четене Законопроект за промяна на Закона за енергетиката, като ще извадят на свободния пазар и малките възобновяеми енергийни източници, така че да има повече ток и да не се стигне до увеличение.

От бизнеса са настояли също така, след като отпада таксата за износ да отпадне и таксата за внос, за да може и българските компании да купуват по-евтина електроенергия.

От синдикатите уведомиха, че основното нещо, заради което днес са присъствали, е тежкото състояние на ТЕЦ "Марица 2". Дружеството е заплашено от фалит. Получили са уверение, че до Великден ЕК ще успее да вземе решение и по този казус. Като България се надява Брюксел да се съгласи да бъде подпомогната централата чрез увеличение на нейния капитал.

Водещи