България и Турция постигнаха консенсус 18.02 | 07:46

През март експерти на двете страни ще започнат изработването на новата спогодба

От Цанка Донкова

България и Турция са постигнали консенсус по отношение на проблемите на превозвачите по границата. До разбирателство се е достигнало след изключително тежки 6-часови преговори в Анкара. За благоприятният изход от ситуацията съобщи транспортният министър Данаил Папазов, информира bTV.

Двете страни са се разбрали за увеличаване на броя разрешителни, както и да се върви към пълна либерализация на разрешителните режими, както и да бъде написана напълно нова

В първата седмица на март експерти на двете администрации да започнат изработването на новата спогодба. Тя трябва да бъде готова до края на месеца, а след процедурите по приемането ѝ в двете държави да бъде подписана до края на април и да влезе в сила.

"До въвеждането на новата спогодба двете администрации се задължиха да оказват абсолютно пълно съдействие, което да облекчава транспортните услуги между двете страни”, увери Данаил Папазов.

Папазов заяви, че спогодбата ще обхване всички двустранни и транзитни разрешителни, но на този етап е невъзможно да включи и разрешителните от и за трета страна, които обаче ще бъдат значително увеличени.

Турция отмени на 30 януари разрешителните за транзит и миналата седмица българските превозвачи спряха движението на камиони през граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово.

Водещи

Най-четени