България може да загуби до 205 млн. евро по ОП "Околна среда" 01.12 | 17:30

От екоминистерството се надяват на повече пари за управление на отпадъците

От iNews.bg

По ОП "Околна среда" 2007-2013 рисковете от потенциални загуби варират между 145 и 205 млн. евро към края на тази година. Това обяви екоминистърът Ивелина Василева.

"Привеждаме поредица от действия, за да ускоряваме разплащанията, за да се верифицират в много бързи темпове исканията за средства, които са представени от общините", обяснява тя. По думите на министъра предстои в Европейската комисия (ЕК) до края на годината да бъдат внесени сертификати на стойност 400 млн. лв.

"Надяваме се да приведем в действие и други два механизма, които са налични по смисъла на регламента да представим на комисията анализ за забавянията, които са причинени от обжалване на тръжни процедури и да представим информация за забавяния и финансови загуби, които се дължат на щетите от наводненията", допълва Василева, цитирана от агенция "Фокус".

Заедно с това министърът на околната среда и водите подчертава, че има пакет от проекти, които са почти готови. "Надеждите ни са, че в сектора, свързан с управлението на отпадъците могат да бъдат генерирани по-голям обем приходи и да се привлече интересът на потенциални частни инвеститори", допълва Василева.

Водещи

Най-четени