България няма да загуби пари от Програмата за развитие на селските райони 29.04 | 19:12

Новата програма трябва да е одобрена до септември

От Мая Александрова

Няма опасност страната ни да загуби 400 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони. В това е убеден зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

"И говорителят на еврокомисаря по земеделие излезе с изявление, че нито има спиране на програмата, нито загуба на средства. Това са рутинни процедури на ЕК, в които тя извършва допълнителни проверки. Няма нищо необичайно", каза Гечев пред в. "24 часа".

За първи път България се обяви против ЕК в комитета по селско стопанство. Зам.-министърът коментира как това се е възприело в Брюксел.

"Няма значение как. В крайна сметка моята роля като ресорен за програмата зам.-министър е да пазя националните интереси. Чисто административно беше важно да покажем воля за това. В този доклад са фиксирани суми и не сме съгласни да се одитират всички. Не смятаме, че България е поставила в риск толкова средства", посочи Гечев.

Тези 400 млн. евро са почти 100% от разплатените от България пари по програмата за финансовата 2013 г.

"Но защо да ни одитират цялата финансова година? Въпреки че става въпрос за период на управлението на ГЕРБ, ние в крайна сметка сме длъжни да пазим националните интереси. Затова дадох инструкцията и бях подкрепен и от министъра, и от вицепремиера Зинаида Златанова да гласуваме категорично "против" в комитета по земеделие. И това беше записано в протоколите. Както и че имаме съображения и спорим за сумите. Мисля, че ЕК получи ясен знак. България първо е партньор на ЕС, но и пълноправен член", категоричен е зам.-министърът.

Той коментира защо чак сега се оказва, че платените аванси на общините са толкова голям проблем за Брюксел, че да не иска уравняване на сметките с България за финансовата 2013 г.

"Този проблем е спорен от години наред. Само че сега на практика българските политици повдигнаха въпроса, а не ЕК", поясни Гечев.

По думите му България сама си е създала проблем.

"И то на всичкото отгоре хората от опозицията в момента, които са отговаряли за тези процедури. Повярвайте ми, мислил съм много по въпроса, но не мога да го разбера. Това поведение не е полезно за самата държава. Брюксел чете какво излиза в българските медии. И реагира, когато някоя политическа партия, в случая ГЕРБ, каже, че има злоупотреба на средства и на всичкото отгоре за период, в който те са управлявали програмата. ЕК не се интересува кой е на власт в България в момента. Когато погледнеш Гърция, Румъния, Испания, всички са единни - медии, политици от управляващи и опозиция, няма разногласие по темата. А ние не ползваме еврофондовете като инструмент за развитие на икономиката, а за вътрешнополитически боричкания. Това е безумие и вреди на държавата", коментира Явор Гечев.

Той отговори и на въпроса дали има подадени искове от фермери с проекти за луксозни джипове, които обяви, че ще откаже.

"Има няколко писма от различни организации и физически лица, в които се казва, че лично мен ще ме съдят. Но аз имам принципи. Кажете ми как да ги одобрим, при положение че са платени 14 такива превозни средства в предишния период и очакваме в момента ЕК да ни одитира и да ни глоби с 3 млн. лв.? Как да пуснем още десетки милиони, които ще останат за сметка на държавния бюджет?", попита ресорният зам.-министър.

Той коментира какъв ще е критерият дали превозното средство е луксозно, или не.

"Има най-различни проекти за превозни средства. Например за велосипеди за разходка по екопътеките. Или малък автобус за превоз на туристи. Това е допустимо. Но свръхлуксозни коли и яхти не отговарят на философията на програмата. Не може да возиш касетките с домати върху

еленовата кожа на джипа. Луксозната кола не развива по никакъв начин селската икономика. Всички тези аномалии в програмата ще бъдат изчистени. Идеята не е просто да се усвоят средствата, а да има някакво последействие. Да имат добавената стойност, да отварят работни места. Другото е прескачане на правилата", посочи Гечев.

Той посочи кога ще бъде окончателно готова новата програма за развитие на селските райони.

"Първо тематичната група трябва да обсъди следващия вариант. И в края на юни да сме подали драфта официално в ЕК. По процедура би трябвало програмата да бъде одобрена към септември. Имаме страхотна предварителна комуникация с Еврокомисията", каза Явор Гечев. По думите му

новата програма изглежда по много по-различен начин.

"Екипът даде много от себе си. Проблемите са, че е с 600 млн. лв. по-малко и има ангажимент за плащане на суми към предишната програма. Това я декапитилизира с повече от 1 млрд. И точно затова трябва да се харчи много по-целесъобразно. Ще има подпрограма за малките земеделски производители, за да не се бият с големите за финансов ресурс. В новата програма има и нови финансови гаранции, които гарантират доходите чрез т.нар. солидарен фонд", заяви зам-министърът на земеделието.

Той посочи и каква ще е функцията на фонда – дали ще дава пари на фермерите при лоша реколта.

"И да, и не. На практика ние не можем да отменим застраховането. Но можем да направим нещо друго. Този солидарен фонд трябва да гарантира, че ако се случи бедствие - удари от градушка или кравите се разболеят и измрат, то самата държава ще помогне. Не да ти върне всички средства, които си загубил, но да ти даде поне 30%, за да възвърнеш производството си. Да ти плати семената, торовете, част от горивата. Гарантираме, че земеделският производител ще остане такъв и няма да фалира. 50 млн. евро е първоначалното захранване на този фонд", посочи Гечев.

По думите му в момента се обмисля откъде ще идват вноските за този фонд.

"Обмислят се варианти. Този фонд трябва да се захранва, защото иначе парите ще свършат. Трябва да има вноски и от държавата, а търсим и форма през самите стопани", посочи зам.-министърът.

"Бюджетът ще издържи, това не е чак толкова голяма мярка. Сигурен съм, че ще има и проектна готовност", посочи Гечев относно мярката "млад фермер".

"Сега искаме да поизчистим мярката от различни аномалии, които сме намерили. Идеята е младите, които искат да развиват бизнес по селата, да имат лесен достъп, а тези, които искат да вземат 50 000 лв. и след 5 г. да се откажат, да не бъдат допуснати", посочи ресорният зам.-министър.

По думите му приемът по мярката ще започне в края на май-началото на юни.

"Имаме комуникация с ЕК. Смятаме да си изпълним обещанието", категоричен е той.

Гечев коментира ще има ли редукция от 5% за големите стопанства с над 150 000 евро субсидия.

"Тази година сме в преходен регламент, прилагаме програмата такава, каквато е досега. Държавата реши да има и преразпределително плащане. За първите 300 дка ще се вземат около 45 лв., а за останалите - 30 лв. В този сегмент са зеленчукопроизводителите и е разумно да се прилага. Но дали да има таван на плащанията, ще е едно от най-тежките решения на държавата. Не съм аз човекът, който иска да предпостави този дебат", каза Гечев.

По думите му има и други компоненти като станалите известни 1250 евро за малките производители. Там обаче се искала още яснота.

"Разбира се, че ако имаш 10 дка пшеница, няма как да вземеш 1250 евро. Тези неща се детайлизират, няма да позволим безцелното харчене на средства", каза зам.-министърът.

По думите му 1250 евро няма да се дават на калпак.

"Философията ни е всеки лев, който дава Европа, да има ефективност. Опитваме се да направим механизми, за да рестартираме системата по един по-друг начин. Обвиняваха ме и, че искаме да правим ТКЗС-та. Не е така. Но в новата програма ако сам кандидатствате за склад получавате 50% субсидия. Ако сте 10 производители ще вземете 60%, а ако сте над 20 получавате 70%. Ако сте от определен необлагодетелстван район има и още 10 на сто. Субсидията може да стигне до 80%. Така самите земеделски производители ще почувстват икономическия стимул за сдружаване.Солидарен фонд с 50 млн. евро ще пази фермерите от фалит", посочи Явор Гечев.

Водещи

Най-четени