България остава без ток, Брюксел ще затваря ТЕЦ-овете ни 21.02 | 12:23

Спирането им ще доведе до по-голяма безработица, индустрията ни ще стане неконкурентоспособна

От iNews.bg

В близките години България може да закъса сериозно за ток. И дори кризата от миналия месец, когато се наложи спирането на износа, за да се покрият нуждите на българските потребители по време на големите студове, да ни се стори като детска игра. Причината е в нова евродиректива, която се подготвя в Брюксел. Според плановете на ЕК тя ще ореже сериозно възможността замърсяващите електроцентрали да работят в държавите-членки. Това ще стане чрез силно занижаване на лимитите на вредни емисии, които те могат да излъчват. И по-конкретно за въглероден диоксид. Оказва се обаче, че нито един български ТЕЦ няма да може да покрие новите стандарти, обясни пред БНР изпълнителният директор на Българската минно-геоложка асоциация Иван Андреев. "Експертите казват, че при новите нива, те няма как да бъдат покрити дори от най-модерните ТЕЦ-ове, които работят в момента в България", обяснява той.

Оказва се обаче, че проблемът не засяга само нас, а дори и държави, които са доста по-напред от България в технологично отношение. "Тези изисквания са неизпълними и за модерните централи в Германия, в Румъния, в Полша…

При евентуално приемане на новата евродиректива във вида, планиран в момента, България ще започне да изпитва остър недостиг на електроенергия. Или поне собствено производство. По всяка вероятност ще се наложи да внасяме. Но и това е под съмнение предвид факта, че като цяло в Европа ще трябва да бъдат затворени редица ТЕЦ-ове.

Според думите на Андреев у нас около 45% от производството на ток се осъществява от въглищните централи. При положение, че се стигне до затварянето им, проблемът ще стане много сериозен. Той обаче няма да засегне само битовите потребители, а и бизнеса и цялата икономика. При положение, че ще трябва да се затвори дори и най-модерният ТЕЦ у нас, това означава, че ще спрат работа и въгледобивните предприятия. Което, естествено, означава сериозна безработица. От друга страна ще се влоши сериозно конкурентоспособността на българската индустрия, тяхната продукция ще поскъпне, съответно ще се продава много по-трудно, стана ясно от думите на Андреев.

Най-четени