България отрече да е искала рестарт на „Южен поток“ 11.03 | 11:42

Дали „Газпром“ „не опипва почвата“ за възобновяване на проекта?

От iNews.bg

Министърът на външните работи на България Даниел Митов опроверга твърденията, че страната ни води преговори за възобновяване на "Южен поток".

"Гарантирам, че този въпрос аз не съм го повдигал. Никой от колегите ми също не го е повдигал. Тази информация може да се определи най-малко като спорна", каза Митов, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Опровержението на ръководителя на българската дипломация дойде след като заместник-министърът на енергетиката на Русия Юрий Сентюрин заяви, че Българската държава е поискала рестарт на проекта.

Това е първо официално изявление на Руската страна за този газопровод, чийто строеж бе спрян през декември 2014 година.

Според думите на Сентюрин в енегийното министерство на Русия била постъпила информация за исканията на българската страна, но Митов даде да се разбере, че засега "Южен поток" остава погребан.

В действителност след провала на "Турски поток" е очаквано "Газпром" да се опитва да търси варианти за тръба през България. Руският енергиен гигант има договор за доставки на газ с Италия и Гърция и няма други варианти за трасето на газопровода освен през турска или през бългаеска територия.

Водещи

Най-четени