България пуска конкурс за инвеститор в АЕЦ „Белене“ до Нова година 14.05 | 13:30

Реализацията на проекта може да започне много бързо и да изпревари останалите в региона, каза Теменужка Петкова

От Кристиан Костурков

България ще обяви конкурс за избор на стратегически инвеститор (или инвеститори) до края на годината. Това съобщи пред български журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва на международния форум "Атомекспо 2018" в Сочи, Русия. Според думите й обаче преди това парламентът ще трябва да даде на правителството мандат за тази цел. Именно от решението на Народното събрание зависи каква точно ще бъде процедурата.

В тази връзка съвсем скоро се очаква ведомството на Петкова да внесе в парламента възложения му доклад за проекта "Белене". "Знаете, че Народното събрание възложи на Министерството на енергетиката и в частност на министъра, до 30 юни да подготви доклада с конкретни предложения, свързани с визията как по най-добрия начин да бъде оползвотворено оборудването и активите, които България има по проекта "Белене". Към момента работна група разработва всички възможни варианти, като се опитва да направи и икономическа оценка на всяка една от тези възможности. Смея да твърдя, че сме готови с доклада и се надявам до броени дни той да бъде внесен в българския парламент, така че да бъде взето решение по отношение на предложението, което ще направи министерството", каза Петкова. Тя допълни, че се надява това да се случи съвсем скоро, въпреки че има още време до определения краен срок.

Енергийният ни министър смята, че при рестарт на проекта "Белене" страната ни може спокойно да изпревари други подобни, които се реализират в съседни държави. И така България първа да се сдобие с нова ядрена централа. "Решението е всичко онова, което притежаваме като активи – близо 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци – оборудване, което е платено и доставено, лицензирана площадка, нотифициран още от 2007 г. проект от Еврокомисията... Всичко това дава възможност на този проект да се реализира много по-бързо от други подобни проекти в региона", категорична бе Петкова.

Тя отново подчерта, че според личното й мнение България трябва да опита да потърси възможност и вариант за изграждането на Втора атомна. Но на пазарен принцип и без държавни гаранции. "Но, за да стартира този процес, ще ни е необходим мандат от българския парламент", каза Петкова. И отбеляза, че говори за проекта "Белене" с два блока.

"Трябва да е ясно, че единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да възстановят всички средства, инвестирани до момента в този проект, е реализацията му. Защото, ако се върви към някой от другите варианти за оползотворяване на оборудването, без проектът да бъде на площадка "Белене", означава от активите на НЕК автоматично да се отпишат близо 1.3 млрд. лв. Които представляват парите в инфраструктура, разходите по площадката и т.н. Това не е най-доброто икономическо решение", категорична е Петкова. Затова правителството се е концентрирало в тази посока – максимално използване на това, което притежаваме за проекта, с цел, разбира се, защита на националните ни интереси и енергийната ни сигурност, каза още тя.

Петкова отбеляза, че официално обаче все още не сме информирали руснаците за намерението ни да рестартираме "Белене". Това ще се случи едва, когато са налице определени предпоставки. "Мисля, че времето да уведомим официално както тях, така и потенциалните инвеститори, е когато бъде взето решението от парламента. Нека правителството да получи мандат, нека да видим какво ще каже суверенът и тогава ще преминем към следващите стъпки, включително среща и с производителите на оборудването, и с потенциалните инвеститори – има заявен такъв и то доста сериозен. Но това, което ще направим, е в рамките на една открита конкурентна процедура да изберем стратегически инвеститори или инвеститори", допълни Петкова.

Според нея, след като парламентът даде съгласие, правителството бързо ще се справи с подготвянето на процедурата. Така до края на годината, по всяка вероятност, конкурсът за нов стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" (след отказа на предишния RWE през 2009 г. - бел.ред.) ще бъде стартиран. "Предвиждаме да бъде проведена конкурсна процедура с ясни критерии, с ясни условия, надяваме се да бъде потвърден инвеститорският интерес, който до момента се заявява. Надяваме се да се появят и нови потенциални инвеститори и до края на годината да имаме по-конкретна информация и визия за това как ще се развива проектът", каза още Петкова.

По отношение на възможността "Белене" да се изгражда по унгарския модел, където в момента се строи АЕЦ "Пакш-2", енергийният ни министър коментира, че и той е сред разглежданите в работната група на ведомството. Но е от значение и че в него има определени критерии и параметри, които не съвпадат и се разминават с визията на България. И по-конкретно да няма държавна гаранция за проекта, да няма договори за дългосрочно изкупуване на произведената от новата АЕЦ енергия... Тя е на мнение, че българската втора атомна централа трябва да се изгради на пазарен принцип.

Петкова отново припомни, че проектът ще се осъществява с държавно участие под формата на апортиране на всичкото произведено оборудване и подготвената площадка. "Няма как ядрена централа да бъде изградена без определено участие на държавата. НЕК притежава всикчи активи, разрешителни и лицензи, свързани с проекта. И това, което смятаме, че трябва да се направи, е държавата да участва именно чрез тези активи, които притежава. Петкова допълни, че това ще се случи чрез отделянето им в проекта компания, която ще проведе и конкурсът за избор на нов стратегически инвеститор", обясни Петкова.

По отношение на срещата й с китайската държавна ядрена корпорация CNNC миналата седмица тя уточни, че с тях се водят разговори още от м.г. Те са заявили своя инвеститорски интерес, а миналата седмица го препотвърдиха по време на срещата, на която присъства и вицепремиерът Томислав Дончев, че искат да участват в реализацията на такъв тип проект. "Съответно ние ги информирахме, че това, което възнамеряваме да направим, е да проведем конкурсна процедура. Всеки е добре дошъл да участва в нея. Китайците са запознати с условията и критериите, които ние ще поставим – без държавна гаранция и дългосрочно изкупуване на произведения ток. И въпреки тези наши условия, китайците кават, че продъжават да имат интерес и ще участват в конкурса", отбеляза енергийният министър.

Водещи

Най-четени