България се върна сред лидерите по производство на оръжие 18.05 | 07:14

Заради многото поръчки „ВМЗ-Сопот” страда от липса на кадри, започва специална програма за обучение на нови

От iNews.bg

България отново се превръща в един от най-големите производители на оръжие, поне от гледна точка на това какво количество се пада на глава от населението. От началото на демократичните промени родната оръжейна индустрия започна стремглаво да срива позициите си, които преди това бяха на изключително високо ниво, поне в регионите на Африка, Азия, Източна Европа. Сега обаче родното оръжие отново се връща на голямата сцена и България пак е сред лидерите. Това става ясно от думите на изпълнителния директор на "ВМЗ-Сопот” Иван Гецов,цитиран от БНР. Той допълва и че пазарите по света вече сами търсят българската оръжейна продукция. Основните ни купувачи са предимно от традиционите пазари от едно време в Близкия Изток, Индия, Северна Африка, в бивши социалистически държави и републики от някогашния Съветски съюз.  

"България, ако вземем съотношение продукция към население, може би е една от първите страни в света. Пазарите, бих казал, че те ни търсят в момента. Точно обратното се получава - търсенето е по-голямо от предлагането, съответно ние гледаме да продаваме на колкото може повече места с цел намаляване на нашата зависимост от конкретен пазар”, казва Гецов.

Поради многото поръчки "ВМЗ-Сопот”, които само преди няколко години бяха пред затваряне, с месеци не плащаха заплати и съкращаваха работници, сега страдат от недостиг  на кадри. Затова от тази година започва специално обучение на нови специалисти за нуждите на оръжейното предприятие. С откритите вчера два нови цеха и лаборатория в Иганово заводът отваря и 500 нови работни места. За "ВМЗ-Сопот” в момента работят 3600 души, уточни Иван Гецов.

"Вече имаме подписани договори със средни и висши учебни заведения, които да подготвят кадри за нашите нужни, които ние вече след тяхното завършване на средно или висше образование ще ги профилираме според нашите нужди”, уточни още шефът на заводите.

Водещи

Най-четени