България ще участва с 14 свои проекта в Европейската космическа агенция 18.04 | 13:01

До момента са изпълнени 5 от тях, по останалите 9 се работи

От iNews.bg

Европа трябва да продължи да поддържа водеща си позиция в космическите технологии и иновации, да увеличава своя дял на световните пазари и да се възползва от възможностите, които развитието на космическата политика предоставя. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на официалното откриване на Регионален семинар "Услуги, базирани на космически данни за развитие на регионални стратегии в цифровата икономика: Балкански и Черноморски перспективи”.

Министър Караниколов поясни, че с подписването на Споразумението за Европейска кооперираща страна и участието по Плана за европейска кооперираща страна от 2015 г., България е увеличила потенциала си за развитие на МСП и е подобрила перспективите за инвестиции в космическия отрасъл. Той допълни, че до момента в изпълнение на програмата са постъпили общо 34 проектни предложения, от които са одобрени общо 14 проекта. "От първата тръжна процедура на ЕКА за България са изпълнени 5 проекта, а от втората одобрените проекти са 9, които към момента са на етап договориране. Третата тръжна процедура за България беше отворена на 12 февруари 2018 г. и приключи на 13 април 2018 г. като очакванията са броят на одобрените проектни предложения да бъде увеличен", изтъкна Караниколов.

Икономическият министър заяви, че проектите, разработени в рамките на програмите на Европейската космическа агенция, демонстрират възможности за подкрепа на политиките за син растеж, земеделие, управление на водите и сигурност и стабилност. По думите му космическите услуги и дейности допринасят значително за развитието на цифровата икономика чрез предоставяне на новаторски услуги и големи обеми от данни.

"Българското председателство на Съвета на ЕС полага необходимите усилия за продължаване на дебата за бъдещето на европейската космическа политика, като успехът на водещите Европейски програми "Коперник", "Галилео" и "ЕГНОС", тяхната приемственост и развитие са от съществено значение за осигуряване на стратегическа независимост на ЕС", подчерта Караниколов. Той допълни, че разглежда събитието като етап от съвместните действия на ангажимент за все по-широк и активен дебат за бъдещето на европейската космическа политика. Това е първото по рода си събитие, което се провежда в България вследствие на съвместната работа на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Министерство на икономиката. Семинарът се провежда под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейският съюз, благодарение на подкрепата на Европейската асоциация на дружествата за дистанционно наблюдение и Българската академия на науките.

Водещи

Най-четени