Българско вино триумфира във Франция 11.03 | 09:52

Купражът OAK TREE на „Братя Минкови“ със злато на Vinalies Internationales

От Диана Цветкова

Българско вино се нареди сред световния елит, получавайки признанието, че е уникално. Елитният купаж на Каберне Фран, Каберне Совиньон и Сира OAK TREE на изба "Братя Минкови" получи и Златен медал от престижното изложение Vinalies Internationales – Франция.

Най-авторитетните европейски енолози категорично обявиха, че за пръв път откриват във вино от сорта Каберне Фран пикантния и екзотичен аромат на зелена чушка. Той няма аналог в света и доказано се среща единствено в гроздето, отгледано в собствените лозя на изба "Братя Минкови".

Златният медалист е отлежавал 24 месеца в специално прокопани тунели в хълма под избата, където по естествен път и без хладилни съоръжения се постига оптималното охлаждане от 10-15 градуса.

Уханието, характерно за най-елитните вина, се дължи на богатите и плодородни канелени горски почви в Карнобатския край. Мекият климат, оптималното слънчево греене и нископланинският ридов релеф създават перфектния тероар за отглеждане на класическия винен сорт Каберне фран.

f5868bd8-d7eb-149a-a27b-1e0b6a4ed0c3За пръв път в журито на конкурса във Франция присъстваха и няколко уважавани френски лекари, използващи вината от Каберне фран в профилактиката и лечението на множество сърдечно-съдови заболявания.

Те оцениха високо свойствата на OAK TREE и го препоръчаха на всички ценители на здравословния и природосъобразен начин на живот.

Полезните качества на виното се дължат на екологичния способ, по който е направено.

Гроздето се отглежда без изкуствени торове и препарати и се бере на ръка. За да се извлече уникалният аромат на зелена чушка, то се оставя да престои с ципата пет денонощия. Чрез тази автентична технология се постига наситения и силен тъмночервен цвят, впечатлил журито на конкурса.

За да съхранят неповторимите пикантни и плодови нюанси на купажа, технолозите на избата са оставили OAK TREE да отлежава в средно изпечени, стари френски дъбови бъчви, поръчани специално от региона на Бордо.

Те придават кадифено-мек вкус на виното, без да го натоварват допълнително, като запазват ароматния му профил на конфитюр, печени сливи и черни боровинки.

Със сребърни медали от Vinalies Internationales бяха отличени Minkob Brothers WHITE CUVEE и Minkov Brothers SYRAH.

Те спечелиха престижните отличия в надпревара с над 3 000 вина от четирите краища на света.

*Информацията е на партньор на iNews.

Най-четени