Бюджет 2013 е най-големият досега 06.11 | 14:23

Бюджетът за догодина е спокоен и премерен, отчитат от икономическия институт при БАН

От iNews.bg

Бюджет 2013 е най-големият, който България някога е разпределяла. Това изтъкна на пресконференция Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания при БАН.

Той е с 2 млрд. лева по-голям от тазгодишния, като една трета от увеличението отива за пенсии, а другото - за ведомствата, които традиционно са с най-големи бюджети - МВР, Министерството на отбраната, държавната администрация. Има увеличение в парите за образование и здравеопазване, но то не е съществено, изтъкна Йоцов.

Бюджетът е интересен, само защото е за година, в която се провеждат избори. Иначе в него няма особена промяна спрямо миналогодишния, добави той.

Бюджетът за догодина е спокоен и премерен. В него не е предвиден ускорен растеж и нямаме основания да очакваме неизпълнение или провал. Това заяви от своя страна директорът на икономическия институт при БАН Митко Димитров.

Разходите за наука и изследвания обаче намаляват за втора поредна година и вече са отчайващо ниски, според Димитров.

12% е инфлацията от септември 2008 г. до септември 2012 г. - тези шокиращи данни представи Стефан Иванов от института. За същия период общинските бюджети са намалели с 950 млн. лева. Общините не са приоритет за това правителство, заяви Иванов.

Виктор Йоцов обърна внимание и на бюджета за тази година, който определи като бюджет на излишъка. 600 млн. лева е излишъкът в края на септември, като повече от половината от тези средства са от икономисани разходи, а не от нови приходи. Изпълнението на капиталовите разходи е 45% към края на септември, тоест, правителството се отказва от проекти, за да има излишък, смята той.

Политиките в бюджета, които се отнасят до създаването на нови работни места, са като "запис от друго измерение”, заяви проф. Искра Белева от икономическия институт при БАН. 200 хил. са дългосрочно безработните и проблемът няма да се реши с дребни програми за заетост, смята тя.

Що се отнася до данъка върху лихвите по депозитите, който е приет на първо четене от парламента, проф. Гарабед Минасян заяви, че предложението е било изненадващо и неочаквано, а мигновено се е приело от Министерския съвет, "сякаш се намираме във военно положение и в ситуация на надиграване”.

Според него остава неясно дали и доколко средствата от новия данък действително са необходими на бюджета. Според Митко Димитров сумата от новия данък е неголяма и няма да има съществено значение за бюджета.

Парламентът ще разглежда бюджета за догодина в четвъртък (8 ноември).

Водещи

Най-четени