В БНБ е представена още една оферта за оздравяването на КТБ 20.10 | 20:16

Финансистът Стоян Александров съобщи, че днес по обед се е чул с Цветан Василев и той му е споделил, че сериозен консорциум е представил оферта за оздравяването на банката

От iNews.bg

В БНБ е представена още една оферта за оздравяването на Корпоративна търговска банка. Това обяви пред bTV финансистът Стоян Александров. Той обясни, че днес по обед се е чул мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев и той му е споделил, че сериозен консорциум е представил оферта за оздравяването на банката. Става въпрос за консорциум, който е представил своето предложение, отделно от финансовия консултант EPIC. Най-вероятно писмото с предложението е направено през вчерашния ден, заяви Александров. Според него не е изключено именно заради това в момента да се бави доклада на квесторите за състоянието на банката. От БНБ до момента не са обявили да има нова оферта за оздравяването на банката.

По думите му, става въпрос за "много силна оферта”. "Този консорциум има и финансови институции, които участват в него. Те могат да участват както с капиталова подкрепа, така и с подкрепа на ликвидността на банката", заяви Александров.

Пред него Василев е споделил, че към част от кредитите на КТБ има изградени активи, които не са ипотекирани в полза на банката. Тези активи са за над 600 млн. лева. При определени условия, не е изключено тези активи да се заложат пред консорциума за спасяването на банката, обясни Александров. Според него за тези активи до момента не са знаели квесторите и одиторите в КТБ АД, защото те не са били ипотекирани към кредитите.

Преди ден в свое изказване пред Нова телевизия Василев обясни, че в БНБ наистина е предложена оферта за оздравяването на КТБ АД. "Направил съм всичко, за да има консорциум с най-добрата оферта", каза Василев преди ден.

В писмото си от рано сутринта днес – 20 октомври, той обяснява, че единственият работещ план за отварянето на КТБ е капитализация на акционерно ниво.

Апетитите на някои лица наистина не са за придобиване на банката, а са за взимане на активите, които КТБ е финансирала, заяви Александров. Той припомни, че при отиване в процедура по ликвидация се назначава синдик в банката, който продава активите й на цена, която пазара даде. Според финансиста именно в това е целта на институциите – да се тупа топката докато се стигне до отнемане на лиценза.

Резултатите от анализа и оценката на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции на клиенти на КТБ АД се очаква да бъдат обявени в следващите дни. Главният прокурор Сотир Цацаров вече заяви, че очаква докладът на одиторите да бъде публикуван във вторник или сряда.

Ако според данните в банката няма достатъчно пари, БНБ е длъжна в срок до 5 работни дни да отнеме лиценза ѝ. Оттам се започва процедура по несъстоятелност на банката. Ако се реши КТБ да бъде спасена, БНБ трябва да започне консултации с инвеститори.

При поставянето на двете банки под специален надзор БНБ възложи на квесторите в банките да осигурят извършването на проверка на активите и пасивите на банковата група. При проверката на КТБ беше установено, че по кредити с общ размер 3,5 млрд. лв. от общ кредитен размер на банката от 5,4 млрд. лв. липсва съществена информация за финансовото състояние на кредитополучателите. Това наложи възлагане на трите независими одиторски компании на пълна проверка на всички активи в КТБ - кредити, инвестиционен портфейл, сгради.

Според разписаната в Закона за кредитните институции процедура, ако изискванията за собствен капитал според европейския регламент не бъдат покрити, лицензът на КТБ би трябвало да бъде отнет.

Водещи

Най-четени