В КФН няма информация за продажба на активите на ПОК „Доверие” 28.08 | 18:16

За да има сделка за продажбата на „Доверие” е нужна процедура по издаване на разрешение

От Елица Елефтерова

До днес в Комисията за финансов надзор няма постъпила официална информация за продажбата на активите на Пенсионно осигурителното дружество "Доверие” от притежателя им, австрийската "Виена иншурънс груп". Това заяви пред БНР председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Регулаторът не може да си позволи да прави предварителни оценки на евентуална сделка на базата на публикации. От Комисията уточниха, че за да има сделка за продажбата на "Доверие”, трябва да се премине процедура по издаване на разрешение, съгласно Кодекса за социално осигуряване. Първо - да има договор между сегашните собственици и потенциален купувач и второ - да има задължително одобрение от регулатора.

Комисията очаква австрийската компания да изпрати официално цялата изискуема информация, а след това ще направи анализ, който да гарантира почтеността на бъдещия собственик на "Доверие".

Ще се проверяват също финансовото състояние на фирмата и произхода на средствата, с които ще се придобие участието в капитала на пенсионно осигурителното дружество.

Отказ за сделката може да се получи, ако са неясни действителните собственици на компанията, която иска да купи дяловете, или когато има данни, че купувачът може да застраши финансовата стабилност на пенсионно осигурителното дружество и управляваните от него пенсионни фондове.

Изискването в Кодекса за социално осигуряване е да не се допуска компромис с качествата на инвеститора, уточняват от Комисията за финансов надзор и дават заявка, че ще извършат проверката компетентно и в дълбочина, а при необходимост и със съдействието на други институции.

Регулаторът обещава, че не би допуснал интересите на осигурените лица да бъдат застрашени и на пазара да се появят компании, които не отговарят на строгите изисквания за прозрачност, платежоспособност и компетентност. Ако това се случи, Комисията за финансов надзор ще се намеси, за да защити правата на осигурените.

Водещи

Най-четени