ВМЗ Сопот чака поръчки за 300 милиона долара 24.09 | 15:48

Всеки месец се изработва продукция за 20 милиона лева, обяви Методи Андреев

От iNews.bg

Всеки месец ВМЗ Сопот изработва продукция за 20 милиона лева. Очаква се през следващата година военният завод да има поръчки за над 300 милиона долара, обяви в Пловдив депутатът Методи Андреев.

Андреев информира, че съвсем наскоро е бил подписан договор за специално производство с американска компания, като този договор е на стойност 11 милиона долара.

"Договорът е подписан, а хоризонтът на това сътрудничество е 80 милиона долара. Тоест, очаква се да се разшири в тази посока и да се възложат други поръчки”, добави депутатът от ГЕРБ. Според него има шанс да бъде поправено тежкото финансово положение на ВМЗ-Сопот и то значително в по-добра посока.

"Публичните задължения на ВМЗ-Сопот към този момент са около 160 милиона лева. Оттук нататък, ние от ГЕРБ не поемаме отговорност за действията на новия борд на ВМЗ-Сопот. Ние като народни представители не можем да носим отговорност нито пред работниците, нито пред синдикатите, нито пред местния бизнес за това, което ще се случва с този борд”, каза още Методи Андреев.

Той бе категоричен, че ако синдикатите предприемат стачни действия против начина, по който е бил назначен този борд и против хората, които са в него, ще присъства на тях. "ВМЗ-Сопот е носител на твърде много интелектуална собственост – това са лицензите. Тези лицензи са собственост единствено и само на развойните звена на ВМЗ-Сопот. Те се охраняват. Те са секретна документация. От години наред са известни на други частни фирми и тези частни фирми по тези лицензи произвеждат продукция”, посочи депутатът от ГЕРБ.

По думите му, през последните 15 години не е имало сериозна проверка на завода – нито от Държавен финансов вътрешен контрол, нито от Сметната палата. "С помощта на моите колеги ще инициираме всякакъв вид проверки – ревизия на всички сключени договори и продажби за три години назад. Не е тайна, че голяма част от тези договори са неизгодни. Ще проверим и наличност на незавършено производство, ревизия за плащанията в брой на главната каса на завода за две години и половина назад и така нататък”, добави Методи Андреев, цитиран от "Фокус".

Водещи

Най-четени