ВМЗ стана на 80, „празнува“ с много поръчки и нови работни места 09.06 | 17:38

Сключените към момента договори ще осигурят на завода средства за модернизация на прозиводиствто

От iNews.bg

"ВМЗ-Сопот" отбеляза днес 80-ата си годишнина. Военният завод посреща юбилея с ръст в производството и разкриване на нови работни места. На честванията в Сопот се събраха над 400 гости, сред които областният управител на Област Пловдив Здравко Димитров, кметовете на Карлово, Сопот и Иганово д-р Емил Кабаиванов, Деян Дойнов и Павел Павлов, цялото ръководство и работници и служители на оръжейницата, както и представители на синдикалните структури към ВМЗ.

"Превръщането и затвърждаването на ВМЗ като конкурентоспособен и иновативен производител на специална продукция от европейски ранг е наш основен приоритет. Преди година поехме завода в едно тежко финансово състояние, затънал в дългове и с често забавени плащания към работниците. Днес предприятието отваря една нова страница в развитието си", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на официалната церемония по отбелязване на 80-ата годишнина от създаването на предприятието.

По думите на министър Лукарски разкритите нови работни места, увеличените заплати и социално-битови придобивки, гладът за кадри свидетелстват за това, че "Вазовските машиностроителни заводи" са в подем и имат сериозен принос в прогреса на българската отбранителна индустрия. Той благодари на ръководството на ВМЗ, на всички негови работници и служители и на присъстващите представители на отбранителната индустрия за упоритата им работа и призова с общи усилия военно-промишленият комплекс да бъде ядро за българската икономика.

"Въпреки трудностите, но и многото успехи за своите 80 години история, през знаменателната 2016 г. ВМЗ започна да възвръща своите водещи позиции в българската икономика", посочи изпълнителният директор на предприятието д-р инж. Иван Гецов. По негови думи този възход нямаше да се случи без най-важното богатство на предприятието - хората, които със своя труд и всеотдайност са спомогнали за неговото развитие. Иван Гецов благодари на министър Лукарски за оказваната подкрепа, както и на синдикатите към предприятието, които с конструктивната си работа спомагат за решаването на всеки възникнал въпрос.

"ВМЗ е запазена марка и предприятието е обезпечено с договори, които ще позволят модернизиране на производството и въвеждане на нови изделия", посочи Лукарски. По думите на изпълнителния директор ВМЗ има осигурени поръчки за следващите 2 години и половина, благодарение на които ще бъдат реализирани инвестиции в технологична модернизация и обучение на кадри. В момента предприятието усеща остър недостиг на квалифициран персонал, особено в специалности, свързани с машиностроенето.

От поемане на управлението от новото ръководство до момента са назначени близо 1000 човека, а до края на 2016 г. се планира разкриването на още 500 работни места. "Местната икономика не чака и сме принудени да задоволяваме тези нужди от кадри чрез наш собствен вариант на дуално обучение", поясни Лукарски. Той допълни, че въвеждането на такава система е един от основните приоритети в работата на икономическото министерство, но все още липсва законова рамка за това. "Министър Кунева и екипът й работят усилено по този въпрос, но ние изпреварваме събитията, за да можем да отговорим на конкретните нужди на "ВМЗ-Сопот" и сегашния темп на работа в завода", посочи още икономическият министър. Изпълнителният директор на предприятието д-р инж. Гецов допълни, че вече са постигнати конкретни резултати в това направление, като оръжейницата провежда активна кампания за насърчаване на интереса към технически специалности и перспективите, които предоставя ВМЗ сред учениците и техните родители. В резултат от тези усилия вече е открита нова паралелка в професионалната гимназия в Сопот "Ген. Владимир Заимов", която да произвежда кадри за ВМЗ.

Подемът в развитието на предприятието се отразява и на финансовите резултати, като за първото тримесечие на 2016 г. приходите се увеличават близо 4.5 пъти спрямо същия период на 2015 г. Ръководството на ВМЗ вече има изготвен бизнес план, който предвижда диверсификация на производството, което ще намали неговата зависимост от специална продукция.

Водещи

Най-четени