Вдигането на минималната заплата е необосновано според БСК 08.02 | 16:04

На извънреден брифинг от организацията напомниха, че с МРЗ са обвързани много социални плащания

От Деляна Петкова

Намеренията за ръст на минималната работна заплата са прокризисни и не отразяват актуалните проблеми на икономиката ни, заяви на извънреден брифинг зам.-председателят на БСК Камен Колев. "Има пряка корелация между ръста на минималната работна заплата и този на безработицата", допълни още той.

Повод за този коментар бе изявлението на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, че минималната работна заплата може да нарасне с 30 лева от 1 юли 2011 година.

В условия на криза от първостепенно значение е стабилизирането на пазара на труда и запазването на работните места, а не прилагането на административни решения за ръст на доходите, е позицията на БСК.

По време на брифинга от организацията припомниха, че работодателите в отделните браншове на икономиката са се договорили за средно увеличение на минималните осигурителни прагове с 6.5 процента. Според Камен Колев този подход на пряко договаряне, съобразено с конкретните условия в отделните браншове, е единствено правилният и икономически обоснованият в условия на криза.

Увеличението на МРЗ няма да засегне само цитираните от министър Младенов 128 000 души, а ще повлече след себе си и останалите възнаграждения, което при среден процент от около 10-12% (с колкото се предлага да бъде увеличена МРЗ) ще има сериозно негативно влияние върху конкурентоспособността на фирмите - особено тези, които работят за  вътрешния пазар. Изходът за тях е единствено в намалението на работните места.

Григор Димитров, който е главен директор в БСК, припомни още, че минималната работна заплата е обвързана с множество социални и осигурителни плащания (например, минималната пенсия). Това провокира основателния въпрос дали с ръста на МРЗ се планира и ръст на социалните плащания и дали това е предвидено в бюджета на Националния осигурителен институт.

Според представителите на БСК би било крайно недопустимо компенсирането на допълнителните дефицити в НОИ да става по линията на увеличение на осигурителните вноски, а именно до това би се стигнало, ако се промени размерът на МРЗ.

Най-четени