Веселин Божков би тревога за електронен подпис, искан от мобилните оператори 18.01 | 09:00

Цените на мобилните и на фиксираните услуги от 1 януари са паднали

От Кремена Бедерева

Цените на мобилните и на фиксираните услуги от 1 януари са паднали. Това съобщи пред БНТ председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.

Според него намалението ще се почувства, макар и с малко закъснение от месец-месец и половина и в цените на дребно. Така - цените ще станат на 4,6 ст. в силен трафик и 3,9 ст. в слаб трафик и ние вече сме под средно европейските цени, похвали се Божков.

Председателят не се съмнява, че мобилните оператори е изпълнят това решение, като обяви, че вече всички решения на КРС ще влизат в сила незабавно.

"Относно цените на роуминга, те се определят с решение на ЕК и там няма мърдане. От опит мога да кажа, че мобилните оператори не се радват много на тази информация, но това е положението. В момента продължаваме да имаме проблеми с тях. Основните са с прехвърлянето на номера от един оператор към друг. Проблемите с договорите също продължават да са на дневен ред".

Освен това стана ясно, че някои мобилни оператори са "побългарили" европейската практика за дистанционно сключване на договори, като дори някои са си позволявали да карат потребителите да си слагат подписа и със сканиращи устройства.

"В последно време ни се оплакват граждани, които са карани от мобилните оператори да поставят електронни подписи. Това не е правилно и аз призовавам всички граждани да бъдат много внимателни, какво и как подписват".

"Изключително опасно е. Бия тревога пред българската общественост – да бъдат изключително внимателни", предупреди Божков.

Водещи

Най-четени