ВиК в четири области остават без еврофинансиране 10.05 | 21:49

Общинските дружества отказаха да се обединят в един оператор по европроекти

От iNews.bg

В четири области ВиК дружествата няма да получат европейски средства по програма "Околна среда", тъй като общините не са взели решение да се обединят в един оператор за цялата административна област.

Условието за отпускане на евросредства по програма "Околна среда" за ВиК операторите беше известно още преди две-три години, но няколко водни дружества отказаха да се включат в процеса на окрупняване и да се създаде само един оператор. ВиК дружествата трябва да осигурят собствени средства, които да допълнят подпомагането с европари и финансирането от националния бюджет, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

"Както в Дупница имаме желание да остане общинското ВиК, както и Троян иска да си остане общинското ВиК, както в деветте общински ВиК в Пазарджик, както в област Благоевград ни останаха Сандански и Кресна и няма да могат да бъдат бенефициенти по линия на програмата за околна среда", коментира тя пред БНР.

234 млн. лв. от програма "Околна среда" ще бъдат отпуснати за 8 проекта за сектора "ВиК", които не бяха завършени по старата оперативна програма. Договорено е изпълнението на други 9 проекта, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева:

"Четири от тях са така наречените големи проекти, за които процесът по кандидатстване приключи. В момента са във фаза на оценка. Това са проектите за общините Асеновград, Пловдив, Добрич и Плевен. Общата стойност е 402 млн. лв. и освен това беше договорено с Европейската комисия да се пристъпи към бързото ранно изпълнение на още 5 проекта. Общата им стойност е 117 млн. лв., отбеляза Василева.

За депата за отпадъци за общините Благоевград, Дупница и Провадия не е осигурено финансиране, защото все още не са представени проекти, каза още екоминистърът.


Водещи

Най-четени