Вложители в КТБ почват съдебни дела срещу държавата от другата седмица 07.11 | 10:27

Иван Искров обеща да си подаде оставката, припомниха експерти

От iNews.bg

Още през следващата седмица може да бъдат заведени съдебни искове срещу страната ни. Исковете ще се заведат основно от ощетените облигационери, както и от големите депозанти в банката. В същото време вложителите с гарантираните депозити ще могат да съдят страната за нанесени морални щети. Това обяви пред ТV7 юристът Даниел Божилов от КТБalive. По думите му вложителите ще търсят и компенсации за незаконното задържане на парите си през последните пет месеца.

Според юриста при използваната от БНБ методика за оценяване на КТБ е напълно възможно в бъдеще и други банки да се окажат в тежко състояние. Дали това е така, може да стане ясно през следващата година, когато се предвиждат стрес тестове на всички банки у нас.

Сега главно действащо лице става Фонда за гарантиране на влоговете. До 4 декември трябва да започне плащането на влоговете, а до 25 ноември трябва да кажат в кои банки ще става това, обясни и финансовият журналист Петър Илиев пред ТВ7.

Двамата експерти бяха категорични, че Иван Искров е изрекъл откровени лъжи в парламента по повод офертата на Оманския фонд, EPIC и Gemcorp. Според тях ако актуализацията на бюджета е била приета през лятото, КТБ отдавна щеше да е отворена и да работи.

Божилов припомни, че Искров е обещал да си подаде оставката веднага след като приключи с казуса с КТБ. Оставката му обаче не е първото нещо, за което е излъгал, обясни Божилов. Илиев обаче припомни, че по закон в момента никой не може да поиска оставката на гуверньора, освен ако той лично не я подаде.

Двамата експерти бяха категорични, че покрай отнемането на лиценза на КТБ ще има тежки последици за икономиката на страната като цяло. Не само, че ще настъпят трудни моменти за предприятия и държавни учреждения, но и ще бъде намален кредитния рейтинг на страната ни. Така България ще получава по-скъп кредитен ресурс отвън, обясни Илиев.

Очаква се и банките в страната да увеличат лихвите по кредитите с по няколко пункта.

Водещи

Най-четени