Внасяме в Брюксел новата програма за селските райони 25.06 | 18:29

Започват официалните преговори с Европейската комисия

От Мария Стоянова

Започват официалните преговори с Европейската комисия (ЕК) по проекта на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г., предаде пресцентърът на Министерски съвет.

В стратегическия документ за управление на евросредства за развитие на селските райони са заложени три основни цели. Първата е повишаване на конкурентоспособността и балансирано развитие на селското стопанство и хранителната промишленост.

Друга цел е свързана с опазване на екосистемите и устойчиво управление, използване на природните ресурси в земеделието, горското стопанство и хранителната промишленост, предотвратяване на климатичните промени и приспособяване към тях.

Третата цел се отнася до социално-икономическото развитие на селските райони, осигуряващо нови работни места, намаляване на бедността, социално включване и по-добро качество на живот, съобщават от ведомството.

Бюджетът по програмата за новия програмен период възлиза на 2,338 млрд. евро. Голяма част от средствата, в размер на 45 на сто, ще бъде насочена към засилване ефективността на управление и използване на природните ресурси. 20% от парите пък ще бъдат отделени за повишаване на конкурентоспособността и развитието на селското стопанство и хранителната промишленост.  

Водещи

Най-четени