Водният сектор у нас се нуждае от минимум 6 млрд. евро 19.09 | 19:55

Недостигът на питейна вода е средно 50%, като в някои райони достига до 80%, заяви Лиляна Павлова

От iNews.bg

ВиК секторът се нуждае от сериозна реформа, като до края на годината ще бъдат готови генералните планове в каква насока точно трябва да се извърши тя.

Минимум 6 млрд. евро трябва да бъдат инвестирани във водния сектор, като сумата може да достине и до 22 млрд. евро. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на форум "Строителството през 2013 г. – перспективи и предизвикателства".

От една страна инфраструктурата е много остаряла. От друга, нямаме нужда от 52 ВиК дружества, смята регионалният министър. Тези дружества трябва да бъдат окрупнени, тъй като в някой от тях работят по трима друши, а други са на загуба.

Укрупняването на сектора ще доведе до по-доброто му управление, смята Павлова. Загубите на вода в момента са средно 50%, като в някои райони, като Добрич например, достигат и до 80%.

20 области са с режим на водата в момента, което е недопустимо, категорична беше Павлова. Като стъпка за преодоляванео на този недостиг догодина започва строителство на три язовира с пречиствателни станции за питейна вода -  Пловдивци, Нейковци и Луда Яна.

Водещи

Най-четени