Все по-често купуваме бирата в пластмасови бутилки 23.03 | 18:50

Например през 2013 г. 60,5% от продажбите на бира са били в пластмасови бутилки, а 25,5 на сто - в стъклени

От Цанка Донкова

Бирата в пластмасови бутилки се оказва все по-предпочитана от българите напоследък, в сравнение с тази в стъклените. Причината е по-малката покупателна способност на хората. Това обясни Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България съобщава агенция "Фокус”.

През 2013 г. например 60,5% от продажбите на бира са били в пластмасови бутилки, а 25,5 на сто - в стъклени. От данните става ясно още, че 8,5% от продажбите се падат на кеновете, а 5,5 на сто - на кеговете.

"В сравнение с 2012 г. се е повишила консумацията в пластмасови бутилки за сметка на стъклените”, коментира още Радомирова.

По данни към 2012 г. годишната консумация на бира на глава от населението е 73 литра бира. От миналата година все още няма данни, тъй като се обработват. Според Радомирова българите пият малко повече бира в сравнение със средното ниво за ЕС.

Годишната консумация на човек на Стария континент е средно 70 литра. По този показател България е на 13-о място. Първенец пък е Чехия, където средната консумация на глава от населението е 148 литра бира.

Световното първенство по футбол през тази година пък може би ще увеличи консумацията на кехлибарената течност. Затова и пивоварите очакват лек ръст на продажбите. Радомирова обясни, че обикновено по-значителни количества се продават в държавата домакин. За останалите страни увеличението не е толкова голямо. То обикновено е свързано със сезонния фактор.

Радомирова обясни, че през лятото се пие най-много бира - средно 10 пъти на месец.

От Съюза на пивоварите съобщават още, че през 2013 г. са били произведени 5 116 000 хектолитра бира, което е с 1% по-малко в сравнение с предходната година. Такъв е и спадът при продажбите. В статистиката обаче не са включени данни за вносната бира.

Водещи

Най-четени