Втори глас след този на Калфин се надигна в подкрепа на по - високи пенсионни вноски 01.02 | 14:07

БСП ще иска увеличаване на максималния осигурителен праг

От iNews.bg

Вноските са пенсия да бъдат увеличени с един или два процента. Такова предложение ще внесат  БСП за реформа в системата. От Левицата ще поискат увеличението да важи само за вноската за  първия осигурителен стълб. В момента тя е 12,8%. 

Сред мотивите  на Столетницата за покачването са, че бизнесът не е вложил спестени 22 млрд. лв. от   постоянното намаление на осигуровките от 2000 г. насам в производство и работни места. 

Бившият шеф на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова уточни, че тези идеи за реформи тепърва ще бъдат предлагани за одобрение от Изпълнителното бюро  на БСП.  От думите й стана ясно, че от Левицата са абсолютно против увеличаването на вноската за доброволното задължително осигуряване. 

Социалният министър Ивайло Калфин също лансира идеята за увеличаването на вноската. 

Столетницата ще предложи и  покачване на максималния осигурителен праг до 10 минимални работни заплати, както и въвеждането на възможността за ранно пенсиониране с по-ниска пенсия при недостиг на 2 г. стаж или възраст.

Също  така от БСП  ще настояват за преизчисляване на основата за пенсия.  Така щяло да има ръст на основата и отгоре да се начислява швейцарското правило. Индексирането му пък трябвало да е от 1 юни, а не от 1 юли.

Замразяването на стажа и възрастта е необходимо, смятат в БСП. "Категорично сме против увеличаването им", каза Нинова. 

Най-четени