Газифицираме 5 общини с пари от евро средства 22.05 | 15:44

Проектите за разширяване на газопроводната мрежа трябва да са готови през 2016 г.

От Мина Стойчева

Три проекта за газификация на общо шест общини ще бъдат осъществени с пари от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това стана ясно след подписването на договор за грант между финансовата институция и "Булгартрансгаз" ЕАД. Проектите предвиждат изграждането на три нови отклонения за разширяване на газопроводната мрежа към общините Банско, Разлог, Свищов, Пирдоп и Панагюрище.

Според изчисленията за осъществяването им ще са необходими общо 21 млн. евро. Половината от тях ще бъдат отпуснати по договора с ЕБВР, а останалата част ще се финансира от изпълнителите "Булгартрансгаз" ЕАД. Предвижда се разширенията да бъдат завършени в рамките на две години и да влязат в експлоатация през 2016 г.

По трите проекта ще бъдат открити 500 временни работни места. При стартиране на дейността на обектите пък ще са необходими 100 служители на постоянна работа. С изграждането на разширенията от газификацията ще могат да се възползват 104 хил. души. Също така ще се намали потреблението на електрическа енергия на тези места и от ток ще се спестяват 200 хил. мегаватчаса годишно.

Водещи

Най-четени