Газифицираните жилища ще плащат с 14% по-скъпо от събота 28.03 | 14:52

Въпреки драстичния скок на тарифата на „Булгаргаз“, битовите клиенти ще го усетят по-слабо

От iNews.bg

С приблизително 14% ще се увеличи цената на природния газ за битовите и индустриалните потребители на "Овергаз". Това се налага поради промяна в цената на доставчика "Булгаргаз", която представлява една от четирите компоненти в крайните сметки. Останалите три – цената за пренос по газовата инфраструктура, както и цените за разпределение и снабдяване, остават непроменени, съобщиха от газоразпределителното дружество.

Така от 1 април потребителите на синьо гориво ще плащат с 1 стотинка повече за киловатчас енергия. Природният газ за бита ще струва 8.7 стотинки, а за бизнеса – 7.3 стотинки. Предложението ще влезе в сила след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. От компанията припомнят, че в момента битовите им клиенти плащат по 7.6 стотинки за киловатчас енергия, а стопанските – по 6.2 стотинки.

Въпреки поскъпването, цената на газа се запазва ниска в сравнение с останалите източници на енергия, твърдят от компанията. За сравнение за киловатчас електроенергия битовите потребители заплащат 21,4 стотинки, а пропан-бутанът им струва 13,4 стотинки.

Над 60 000 са газифицираните от "Овергаз Мрежи" домакинства. Икономията, която семействата реализират от замяната на електроенергията с по-евтиното синьо гориво, надвишава 1000 лева на година, като тук влизат отоплението, готвенето и топлата вода.

Водещи

Най-четени