Газифицират домакинства с пари от фонд "Козлодуй" 15.02 | 16:55

1036 предложения за финансиране по фонда са получени в МИЕТ

От Деляна Петкова

Десет милиона евро от Международния фонд "Козлодуй" ще бъдат предвидени за субсидиране на домакинства, които желаят да газифицират жилищата си.

Новината съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Според изчисленията на Минисетрството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) на домакинство ще се падат по средно 3 хил. лева.

Зам.-министър Делян Добрев допълни, че през юни се очаква да има одобрение на тази мярка от асамблеята на донорите на фонда. След това програмата ще бъде отворена за кандидатстване.

По време на пресконференцията в МИЕТ бяха представени условията за кандидатстване за безвъзмездна помощ от фонда.

Потенциалните бенефициенти на помощта имаха възможност в продължение на няколко месеца да представят нуждите си от финансиране. В този период са получени общо 1036 предложения на стойност над 1 млрд. евро, допълват от Министерството.

Допустимите проекти, които ще бъдат финансирани, са групирани в шест мерки. По думите на министър Трайков целта на проектите е да се подобри състоянието на съоръженията в "Мини Марица - изток", във ВЕЦ, електропреносната мрежа на страната, топлопреносната мрежа, газопреносната мрежа, за да се гарантира енергийно ефективно производство във всяка компания.

Приоритет е и подобряването на инфраструктурата в сградите с общинска или държавна собственост, които биха могли да намалят консумацията и разходите си за енергия, обясни още Трайков.

Крайният срок за кандидатстване е 31 август. Предложенията, постъпили до 31 март ще бъдат оценени и класирани на първи тур, а ако има неизползван ресурс, ще бъдат класирани проекти и на второ класиране.

Водещи

Най-четени