Газовата връзка с Турция готова до 2 години 24.01 | 11:37

Българската част от трасето ще струва 100 млн. евро

От Десислава Маданска

Газовата връзка между България и Турция може да бъде готова до две години. Това стана ясно след среща между министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев с турския му колега Танер Йълдъз.

Споразумението между двете страни трябва да бъде подписано през март. В документа ще бъдат фиксирани сроковете и начините за строителство на реверсивната газова връзка.

От българска страна строителните дейности ще се извършват от "Булгартрансгаз", като от турска все още се уточнява кой ще поеме изпълнението. Най-вероятно това ще е "Боташ"

Прогнозите на "Булгартрансгаз" са българската част от трасето да струва 100 млн. евро, като тръбата ще е с дължина от 174 километра.

От срещата стана ясно още, че НЕК и турска компания ще създадат съвместно дружество,

чрез което българският обществен доставчик ще изнася електроенергия за турския пазар. За момента е договорено количество в размер на около 600 MW електроенергия като за в бъдеще е възможно износът да се увеличи до 1300-1400 MW. Засега обаче износът е затруднен, тъй като турската енегийна система не работи в паралел с европейската ENTSO-E.

Турският министър заяви, че страната му не се е отказала от строежа на атомна електроцентрала в района на град Инеада, който се намира на няколко километра на юг от Резово. По думите му това е една от петте възможни точки за строеж на атомна централа, между които в момента избира Турция. Той обясни, че подобна АЕЦ има изградена в Армения на 30 километра от турската граница.  

Водещи