Горанов: Цигарите поскъпват с 10-15 ст. от Нова година, от 2018 г. пак 19.09 | 16:05

Налагало се заради чуждестранна фирма с агресивно поведение на пазара, твърди финансовият министър

От iNews.bg

От Нова година цигарите поскъпват с между 10-15 стотинки. Нов скок в цените им ще има и от 2018 г. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов. И обясни, че "чуждестранна фирма с агресивно пазарно поведение е застрашавала целия пазар и след среща с търговците се е взело решението за връщане към старите ставки".

"От догодина цигарите ще поскъпнат между 10 и 15 ст. Средният клас цигари ще поскъпне с около 15 ст., а при скъпите увеличението ще бъде с около 10 ст.?, каза той.

Освен че акцизът върху тютюневите изделия ще се увеличи, се сменя тежестта на пропорционалния и специфичния компонент, заради което средният клас цигари ще поскъпне повече от скъпия, стана ясно още.

"Въпреки че, миналата година формирането на акциза на цигарите бе променено, така че евтиният и средният клас да поскъпнат по-малко от скъпите, сега финансовото министерство се връща на стария вариант", обяви Горанов.

След което внесе разасняния: "Наблюдава се доста агресивно пазарно поведение на някои от търговците, което застрашава целият пазар на тютюневи изделия. Агресивното поведение е на една от чуждите компании. Затова скъпите цигари ще поскъпнат средно с 10 ст, а най-масовите - с 15 ст. През 2018 г. ще има нов скок на цените на цигарите".

Според сегашната методика цените на скъпите цигари трябваше да се увеличат повече от тези на евтините. С връщането към старите ставки обаче всички цигари вече ще поскъпват равномерно, поясни министърът. Освен в акциза финансовото ведомство предлага и данъчните промени. От догодина ще имаме право на облекчение от 1% от данъчната основа или до 500 лв., ако получаваме доходите си изцяло по банков път и поне 80 % от разходите правим безкасово.

"Като успеем дотогава да изградим информационните си системи така, че тези допълнителни данни да не се налага да се предоставят в НАП, мисля, че е реалистично да се направи", коментира той. И допълни: "Това облекчение ще бъде на декоративен режим. Лесно може да се докаже дали всички доходи са минали по банков път на лицето".

Водещи

Най-четени