Горивата у нас с нов рекорд в цената, но може да станат и по-скъпи 20.02 | 11:41

2,70 лева за литър дизел, 2,57 - за бензин A95

От Ивайло Ачев

Стремглавото движение на цената на петрола на световните борси доведе до ново поскъпване на горивата у нас.

От 16 февруари цените на едро на бензина и дизела в България са се повишили съответно с 4 и 3 стотинки на литър. Това автоматично означава равносилно поскъпване и на цените на дребно. "Лукойл Нефтохим" повиши цената на бензин A95 с 1,7% до 2,57 лева на литър, а на дизела – с 1,41% или до 2,70 лева на литър.

Предвид обстановката на пазарите от следващата седмица може да има ново поскъпване, счита търговският директор на "Ромпетрол" Станимир Смилков. Пред в. "Сега" той казва, че макроикономическите фактори влияят много, например ембаргото за внос на ирански петрол в Европа и последващите реакции на Техеран, а самата макроикономическа картина се мени бързо.

Цените сега са рекордно високи и над стойността през 2008 година, когато литър дизел струваше 2,67 лева, а литър A95 – 2,54 лева. За една година дизелът е поскъпнал с 30 стотинки, а различните видове бензин – между 10 и 16 стотинки, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Друга интересна подробност е, че България е страната в Европа, в която има най-голяма разлика в цената на дизела и бензина. При сравняване на търговските цени на двете горива, дизелът е по-скъп с 5.6%. Подобно е положението във Великобритания, където разликата е от 4.9%. Като цяло обаче тенденцията в ЕС е противоположна - средната цена на бензина там превишава тази на дизела с 3.7%. Най-значима е разликата в съотношението в Холандия, където дизелът е с цели 19% по-евтин от бензина. Във Франция този процент е близо 14%.

И докато сега има тенденцията за поскъпване на петрола на световните пазари, то цената на черното злато е все още далеч от нивата през лятото на 2008 година. Тогава и лекият суров петрол, и "Брент"-ът докоснаха 140 долара за барел, докато сега лекият суров петрол се търгува за около 105 долара за барел, а "Брент"-ът е 121 долара за барел.

Водещи

Най-четени