Готвят оптимизация на персонала в БДЖ 30.05 | 16:35

Съкращения на служители няма да има, уверяват от железниците

От Христина Рафаилова

Шефът на БДЖ Чавдар Трендафилов готви оптимизация на персонала в "Пътнически превози" и "Товарни превози". Това каза самият той пред агенция "Фокус".

Подобни процеси ще бъдат реализирани и в двете дружества. Изпълнителният директор мотивира оптимизацията с това, че определени структури и звена не работели добре.

"Връзката между тях е много важна, а нарушаването на тези взаимоотношения много затормозява цялостната дейност. Точно това – преместване на персонал, определяне на дейности, длъжности – ще се извършва в дружествата и в холдинга", посочи той.

"Ще има оптимизация на дейността, която включва връзките между отделните звена и отдели, но не смятам, че е необходимо съкращаване на персонал", добави той.

От пресцентъра на БДЖ уточниха, че няма да има съкращения на служители. Оптимизацията щяла да се изразява в закриването на ненужни длъжности. Също така някои от работните места, освободени от пенсионирани служители, няма да бъдат заемани от нов персонал.

Пред iNews шефът на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев заяви, че не са уведомени за предстоящо съкращение на персонал. Той добави, че ако това се случи, ще противоречи на всички нормативни наредби. Бунев припомни, че новият транспортен министър Данаил Папазов се е ангажирал да запази работните места.

Трендафилов каза, че трите дружества Холдинг БДЖ, БДЖ "Пътнически превози” и БДЖ "Товарни превози” имат своите дългове. Той каза, че ще се работи по план, който да гарантира съществуването на компанията, както и покриването на заемите й. Това ще става чрез разсрочването им, чрез намаляване на лихви по тях, договаряне на срокове с падежи, погасителни планове.

Водещи

Най-четени