Греков заподозря изкупвачите на тютюн в картел 31.01 | 09:43

Той алармира и за проблеми при животновъдите

От Христина Рафаилова

Протестите на тютюнопроизводителите в началото на годината изглеждат все по-оправдани. В ефира на БНТ земеделският министър Димитър Греков призна, че има подозрения за картел на изкупвачите в сектора. 

Той обясни, че продажните цени у нас са в диапазона между 5,50 до 6,50 лв. Според него не може разликата между тютюна с различно качество да бъде само 1 лев.  

Греков призна обаче, че през миналата година произведеното количество е повече от нужното и това може да е намалило допълнително цената. 

Недоволството на хората, отглеждащи тютюн, беше предизвикано от забавянето на кампанията за изкупуването на някои сортове. Отлагането ѝ от своя страна намалява цената на стоката. 

Шефът на аграрното ведомство заяви, че се надява до края на февруари всичкият тютюн да бъде продаден. 

"Направили сме всичко необходимо за изкупуването на тютюна. Проблемът, естествено, не е решен напълно. Все пак не ние изкупуваме тютюна. В района на Гоце Делчев се изкупува, но за съжаление бавно", каза той.

От думите  му стана ясно, че се готвят законови промени в полза на бранша.

Министърът заяви, че няма политическа нотка в проблемите на производителите, тъй като става дума за прехраната и съдбата на тези хора.  

Проблем има и при животновъдите, призна той.

"Там проблемът също е остър. Има животновъди, които нямат земя. Трудно е това да го обясниш на един европеец. Искаме да стане така, че земя се дава с приоритет на животновъдите от Държавния поземлен фонд от общинските фондове. Вчера работеше комисия и търсим тази възможност", обясни министърът.

Водещи

Най-четени