ДКЕВР бил патерица на управляващите 04.04 | 17:41

В енергийния регулатор се разигравала битка между монополи

От Христина Рафаилова

Вместо да защитава интересите на потребителите, енергийният регулатор бил патерица на управляващите. Това каза Иван Иванов от ДСБ пред БНР. 

Според бившия депутат държавната комисия е реализирала политиката на правителствата през повече от едно десетилетие, вместо да  брани интересите на хората. 

Иванов подчерта, че съставът на ДКЕВР се е назначавал от Министерския съвет и за това в там имало силен политически привкус. 

Той твърди също така, че част от членовете на комисията защитавали корпоративни интереси, Това важало и за последния й състав, който представлявал четири лобита, които се "боричкали"  на чисто корпоративна основа. 

Тъмносиният бивш депутат добави, че ГЕРБ са отказали преди две години да направят регулатора по-независим, като отговорността за изборът му да бъде прехвърлена на парламента. Те се съгласили чак на края на управлението си под натиска на протестите. 

Иванов посъветва бъдещите членове на комисията да нямат никаква връзка с енергийния бранш, за да се знае, че не защитават ничии други интереси, освен тези на потребителите и на българската икономика. 

Той коментира и наложените от Електроенергийния оператор лимити за производство на ток. Иванов беше категоричен, че няма съмнение, че у нас има сериозно свръхпроизводство на енергия, както и че трябва да се намали работата на мощностите, доставящи скъп ток.  

Според него в тази ситуация е естествено да бъде засегната и АЕЦ "Козлодуй"",защото потреблението на електроенергията се е свило до степен, така че не може да бъде осигурено равномерното разпределение, ако не бъде изключена и пета мощност на централата. Тя ще излезе за планов ремонт. 

Иванов обясни, че една от причините за енергийния колапс е намаляването на консумацията на ток заради икономическата криза. До това е довел и фактът, че съседните ни държави са почнали сами да покриват нуждите си от енергия, което пък е свило вноса от страната ни. 

Също така у нас имало цял комплекс от енергоспестяващи дейности, които водят до намаляване на потреблението на електроенергия. 

 

Най-четени