ДКЕВР докарала ЕСО до загуба 19.04 | 16:59

Регулаторът най-лесно свалял цената на тока от държавните дружества

От Десислава Маданска

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е на загуба от регулираната си от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) дейност. Това заяви Иван Йотов, изпълнителен директор на ЕСО на заседанието на обществения съвет в ресорното министерство.

За да се изпълнят изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет и да се избегнат санкциите от Брюксел, ЕСО трябва да бъде отделено от НЕК. Това обаче се затруднявало заради натрупаните от оператора загуби.

По думите на Йотов операторът е на загуба, тъй като ДКЕВР най-лесно може да намали цената на електроенергията за държавните дружества.

"Ние не желаем токът за крайния потребител да поскъпне, но ЕСО е на загуба", посочи Йотов. Той добави, че дружеството е на загуба с над 150 млн. лв. заради регулираната дейност.

По думите на Пламен Стефанов от "Енерго-Про" заради промяната на цените на тока от 5 март, дефицитът при тях е в размер на 480 млн. лв., което на практика означава, че дружествата са декапитализирани.

Според Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори токът от 1 юли не трябва да поскъпва, тъй като в системата на енергетиката има много резерви.  

Водещи

Най-четени