ДКЕВР не казва какво ще е поскъпването на тока 30.09 | 19:31

Очаква се утре да стане ясно с колко ще се увеличи цената на еленергията

От Георги Велев

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране няма да обяви в законовия срок колко точно ще бъде поскъпването на тока. Това съобщиха от енергийният регулатор с обяснението, че заседанието на комисарите се е проточило до много късно. Очаква се новите цени на тока да станат ясни утре – 1 октомври.

Първоначалното предложение на комисията бе за поскъпване на еленергията за бита с малко под 10% от утре. За момента обаче няма яснота дали тази прогноза ще бъде запазена.

Предложеното поскъпване от ДКЕВР бе посрещнато от сериозни протести и според редица експерти то е неоснователно. Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев дори поиска оставката на новия шеф на ДКЕВР Светла Тодорова заради предложението за поскъпване.

По време на общественото обсъждане дори се стигна до скандал, при който яйца полетяха по Тодорова.
До момента ДКЕВР е изпълнявала стриктно своите предложения за промяна в цените, които по традиция се обявяват в последния възможен момент.

До момента НЕК и ЕРП-тата са подкрепили поскъпването на тока за бита, защото само по този начин могат да възстановят финансовото си състояние. Според служебния енергиен министър Васил Щонов с увеличението на тока с 10 на сто дупката в бюджета на НЕК ще бъде намалена с около 200 млн. лева.

От ДКЕВР вече заговориха и за ново увеличение на цените на тока, но от 1 януари. Дали това ще се осъществи ще покажат разчетите на комисията в следващите три месеца.

Водещи

Най-четени