Дават на концесия летището в Горна Оряховица 12.01 | 17:58

Консорциумът, спечелил конкурса, ще инвестира над 32 млн. лв. в аеропорта

От iNews.bg

Драмата с летището в Горна Оряховица е на път да приключи. След години наред търсене държавата най-накрая му е намерила концесионер. Това е консорциумът "Гражданско летище Горна Оряховица", става ясно от проекта за решение на Министерския съвет, адресиран до кмета на общината инж. Добромир Добрев и до всички заинтересовани страни.

От местната администрация информират, че определеният концесионер е бил единственият участник в конкурса. Предстои проектът за решение да бъде гласуван на заседание на правителството. Договорът ще влезе в сила в срок от 2 месеца, след като Министерски съвет одобри решението.

Самият срок за концесията е 35 години. Концесионерът има гратисен период от влизането в сила на договор до изтичане на 48 месеца, през които няма да дължи пари за оперирането на летището. След изтичане на този срок консорциумът ще извършва годишно плащане в размер на по-голямата от следните две суми: 10 на сто от общия нетен приход от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта на концесия и дължимия ДДС върху сумата или 70 000 лв. без ДДС, коригирана с приложимия за съответния период инфлационен индекс, който е вписан в договора. Инвестициите, които концесионерът ще извърши за срока на концесията са в размер на 32.1млн. лв., в това число 22.4 млн. лв. за първите 4 години.

Източник: Econ.bg


Водещи

Най-четени