Дават на концесия летището в Русе 02.03 | 14:07

Втора концесия и за карго зоната на летище "Пловдив" гласуваха министрите

От Елена Коцева

Две процедури за предоставяне на концесия за строителство – върху летище "Русе" и на карго зона на летище "Пловдив" гласува правителството на днешното си заседание.

Основна цел на концесията за пловдивското летище е да се разшири дейността чрез достигане на определени нива на техническа осигуреност, технология и организация на наземното обслужване в съответствие с изискванията на европейските стандарти, за привличане на летищен трафик и развитие на конкурентни търговски дейности, основно свързани с обработката на товари.

Втората концесия ще позволи да се възстанови дейността на летище Русе, да се достигнат определени нива на обслужване, да се привлече летищен трафик и да се развият търговските дейности в района на аеропорта.

Възобновяването на дейността на летище "Русе" като гражданско летище за обществено ползване е един от приоритетите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в областта на гражданското въздухоплаване и е залегнало в Стратегията за развитие на транспортната инфраструктура на Република България до 2015 г.

Предлага се срокът на концесиите да бъде 35 години, а концесионерите да бъдат определени чрез открита процедура.

Водещи

Най-четени