Даваш 1 млн. лв. и получаваш българско гражданство 29.11 | 15:23

Това гласят приетите промени в Закона за насърчаване на инвестициите

От Ралица Стоянова

Чуждестранен инвеститор може да придобие българско гражданство, ако е получил статут на постоянно пребиваващ преди поне 1 година и е вложил не по-малко от 1 млн. лв. в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект.

Това решиха днес депутатите при гласуването на промените на второ четене в Закона за насърчаване на инвестициите.

Условията са дружеството да не е обявено в несъстоятелност или да е в открито производство по несъстоятелност или ликвидация, да няма парични задължения към държавата или към община, нито неизплатени трудови възнаграждения към работници и служители.

Статут на постоянно пребиваващ у нас ще могат да получат инвеститори, внесли в капитала на българско търговско дружество не по-малко от 4 милиона лева като съдружници или акционери и притежаващи не по-малко от 50 на сто от капитала на дружеството.

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев заяви, че текстовете са в полза на националните интереси. "В момента отрасълът, който е най-застрашен, е строителството - този отрасъл, който доведе до по-голям БВП, по-голяма заетост. Защо да не привлечем чуждестранни инвеститори, които да си купят имоти в България?", попита той.

Според независимия депутат Георги Терзийски този текст застрашава националната сигурност. "Въвеждате принцип на клозетна търговия, защото парите не миришат. Това е недопустимо”, заяви Терзийски. "Кой ви поръча да направите този законопроект?”, попита депутатът.

Народният представител от "Атака” Павел Шопов предупреди, че чуждестранни фондации наливат пари в страната и с този текст се дава възможност при закупването на имоти да придобиват гражданство.

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов заяви, че е трябвало от ГЕРБ да си признаят, че са сбъркали.

Народният представител от ГЕРБ Любен Татарски предложи прагът за покупка на имот с цел придобиване на българско гражданство да бъде намален от 1 млн. лв. на 600 хил. лв., но предложението му беше отхвърлено. 

Водещи

Най-четени