Данък "лихва" щял да намали депозитите 22.10 | 16:47

Предлаганият данък ще доведе до намаляване на доходите на хората, смятат от БТПП

От Ралица Стоянова

Идеята за въвеждане на данък върху лихвите по депозитите не е отразена в проекта на държавния бюджет за 2013 г., както и в законите, които са поставени на обществено обсъждане. С това се нарушава принципа на тристранно сътрудничество. Това се посочва в позиция на Българската търговско–промишлена палата (БТПП) до медиите.

Според палатата въвеждането на данъка ще доведе до намаляване на доходите на физическите лица и  Намаляване на спестяванията в банките. Въвеждането на данъка ще насърчи част от физическите лица да изтеглят своите депозити, за да не плащат данъци. 

С въвеждането на новия данък ще се рефлектира негативно и на позицията на България в международните класации – Индекс на правене на бизнес (World Bank), Индекс на икономическа свобода (Heritage Foundation, Wall Street Journal), Най-добри страни за бизнес (Forbes).

БТПП предлага, въпросът да бъде внесен за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ако промените все пак бъдат приети, от палатата предлагат лихвите по минимално гарантираният лимит по депозити, съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките, да бъдат необлагаеми.  

От БТПП също настояват местните физически лица да могат да ползват данъчно облекчение, като приспадат от годишната данъчна основа направените през годината лихвени плащания по кредити.


Водещи

Най-четени