Данъкът върху лихвите по депозити ще засегне предимно богатите 11.10 | 08:42

Според Менда Стоянова бедните хора няма да усетят ефекта на данъка

От Елена Кирилова

България беше единствената страна в Европейския съюз, в която нямаше облагане върху лихвите, разкри пред БНТ председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

По думите й в ЕС ставката за облагането на лихви е доста по-висока от тази, която облага доходите от труд. За България е важно да има широка данъчна система и да бъдат запълнени допуснатите пропуски, уточни тях.

Стоянова подкрепя позицията на министъра на финансите Симеон Дянков, според който богатите трябва да бъдат солидарно обложени. Според председателя на Комисията по бюджет и финанси 60% от българите изпитват затруднения в плащането на битовите си сметки, което означава, че едва ли имат депозити.

В този смисъл тези хора не са засегнати по никакъв начин от лихвата. Хората с малки депозити пък ще имат средно по 4 лв. данък годишно, което не е фатална сума, твърдя Стоянова.

Засегнати ще са предимно богатите, тъй като голяма част от тези 34 млн. лева, които ще бъдат обложени, са депозити над 100 хил. лева. Стоянова подчерта, че в тези суми има и корпоративни пари, извадени от сметките на фирмите, които обаче трябва да бъдат обложени по закон.

Промените предполагат, че подобни разминавания няма да има, а ще се създаде равнопоставеност при доходите.

Менда Стоянова каза, че данъчните закони са обвързани с приходната част на бюджета и се очаква данъкът върху лихвите да донесе 120 млн. лева. Ако той бъде премахнат, както иска опозицията, ще трябва да се коригират разходната и проходната част на бюджета. Подобна стъпка тя нарече "неудачна”.

Водещи

Най-четени