Делът на "сивата" икономика достига до 75% в някои сектори 30.06 | 21:05

"Най-сиви" са здравеопазването, строителството, туризмът и млекопреработването

От Андриян Георгиев

Здравеопазването, инфраструктурното строителство, туризмът и млекопреработвалния сектор са най-рискови от гледна точка на неформалната икономика. Това сочи проучване сред 11 пилотни бранша.

Средната оценка за дела на "сивата” икономика в тези браншове достига до 50-75%.

На второ място с относително висока степен на "сивия” сектор се нареждат небанковите финансови услуги, парфюмерията и козметиката, електротехника и електроника, информационни технологии и полиграфия. Оценките за сивия сектор там варират между 20 до 40%, информират от Министерството на финансите (МФ).

Като най-безрискови се открояват машиностроенето и пощенските услуги с относителен дял на сивия сектор от 10-15%.

Северозападният, Северният централен район и Югозападният район на планиране са посочени като най-рискови по отношение на неформалната икономика.

Според оценките на работодатели, работници, служители и граждани, най-разпространени прояви на "сивата” икономика са заплащането на ръка, неплащането в пълен размер на данъците върху печалбата, укриване на осигуровки, нелоялна конкуренция, неспазване на данъчното законодателство, нефактуриране на продажби, неплащане на ДДС, както и контрабанден внос/износ.

Основните вреди от тези практики за коректния бизнес в страната са по-ниската рентабилност, по-високите разходи за труд, по-висока себестойност на продукцията, загуба на персонал и други. Затова бизнесът настоява за еднакви правила за всички участници на пазара и за стриктното им спазване, единодушни са участниците в проекта.

"Трябва да формираме климат на нетърпимост към неформалната икономика и неплащането на данъци. Основни инструменти за това са ясните правила, които създава и МФ, както и мониторингът и контролът", подчерта заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева, която оглави Обществения съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика.

Съветът е създаден през ноември 2009 г. в изпълнение на проекта "Ограничаванеи превенция на неформалната икономика”, реализиран с европейски средства от представители на работодателски организации и с участието на водещи национални медии, държавни институции и други.

Водещи

Най-четени