Денонощен контрол ще лови нелегалните плодове и зеленчуци 06.06 | 13:03

Автомобилите, превозващи контрабандните стоки, са намалели 10 пъти

От Мина Стойчева

Министърът на земеделието Димитър Греков заяви, че има идея за засилване на контрола по граничните пунктове за излавяне на незаконно внасяните плодове и зеленчуци. Той подчерта, че възможност за предприемането на тази стъпка ще има след актуализация на бюджета.

В момента инспекциите се извършват по 12 часа в денонощието. Това обаче създава възможност на автомобилите с контрабандната стока да минават през останалото време, съобщи агенция "Фокус".

По думите на Греков, за да се осигури по-добра защита на българските производители от нелегално внасяните земеделски продукти, контролът по 7-те гранични пункта е засилен. Предприетите мерки вече дават положителни резултати. "Притокът на автомобили, които внасят плодове и зеленчуци на българска територия, е намалял 10 пъти”, подчерта Греков.

Контрабандния внос на плодове и зеленчуци оказва сериозно влияния върху търговията на българските производители. За тези стоки не се плащат данъци и се продават на много по-ниски цени, а в повечето случаи качеството им е по-лошо.

Най-четени