До 2022-а: Изграждаме енергийна връзка със Сърбия 26.11 | 13:36

Теменужка Петкова присъства на енергиен форум в София

От iNews

До май 2022 г. ще бъде изграден интерконектор между Сърбия и България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на енергиен форум в София. Ресорният министър напомни, че по време на Българското европредседателство един от приоритетите бе интеграцията на Западните Балкани, предаде "Монитор".

"За енергетиката това означава, че трябва да се изгради липсващата инфраструктура в региона, както и да се интегрира самият пазар”, коментира Петкова. По нейни думи трябва да работим за диверсифициране на маршурите и източниците на природен газ, за да можем да бъдем конкурентоспособни. Първата стъпка за това е изграждането на интерконектор България-Сърбия. Проектът ще придобие огромно значение с оглед реализирането на проекта България-Гърция, тъй като ще даде възможност за разнообразяване на източниците. До момента е подписана декларация със сръбския енергиен министър проектът да бъде реализиран до 2022 г. "Енергийната сигурност винаги е свързана с националната сигурност и конкуретоспособността на икномиките - това важи както за нас, така и за Югоизточна Европа”, каза още министърър.

По време на Българското европредседателство един от приоритетите беше интеграцията на Западните Балкани, пречупени през призмата на енергетиката, това означава, че трябва да се изгради липстващата инфраструктура в региона в областта на електроенергетиката и прир. газ, както и е интегриране на пазара. Трябва да работим за диверсифициране на маршрутите и източниците на природен газ, за да осигурим конкурентоспособност. Ключов проект от южния газов поток е и изграждането на връзка между Гърция и България.

"За съжаление години наред не се виждаше развитие, но за последните 3 години напредъкът е видим и ясен за всички”. По думите на Петкова проектът е в своята решаваща фаза - в момента се финализират поръчките за доставчик на тръби, инженер-консултант, за избор на строителен проектант. Работи се и по сключването на договор за финансиране с Европейската инвестиционна банка. "Остава детайли за уточнение - надяваме се в началото на декември този договор да е факт.” От своя страна, българското правителство за 4-та поредна година дава държавна гаранция за проекта в размер на 110 млн. евро, която позволи в преговора с финансови институии да се постигнат добри параметри. "С гръцките колеги работим за междуправил. споразумение, свързано с данъчния режим на проекта, с което целим да гарантираме неговата устойчивост в бъдеще”, спомена още министър Петкова.

Водещи

Най-четени