До два дни „Булгартабак” ще изкупи залежалия тютюн в Южна България 26.03 | 13:55

Ще бъдат изкупени около 150 тона тютюн

От Елица Елефтерова

До два дни "Булгартабак Холдинг” ще изкупи залежалия тютюн в Южна България, обяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев в Исперих. По думите му, за разлика от Южна България, в Североизточна няма неизкупен тютюн.

По думите му "Булгартабак холдинг" са поели ангажимент да изкупят около 150 тона тютюн, който е залежал по складовете и по навесите на тютюнопроизводители. Забележително в случая, според експерта, е, че няма договори и ангажимент към този тютюн, съобщава БНР.

Системата на изкупуване вече е задействана и експертни комисии обикалят регионите в южна България в четири области - в Хасково, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора, за да се ориентират какви количества с какво качество тютюни са останали неизкупени.

Председателят на националната асоциация заяви, че от "Булгартабак-Холдинг" са поели ангажимент до два дни да изкупят около 150 тона тютюн, залежал по складовете на тютюнопроизводителите в Южна България. Имало е заплаха за тези тютюнопроизводители с нереализирани количества тютюн първо да фалират, второ да не могат да заложат следващата реколта за 2014-та година.

Цветан Филев уточни, че произведеният миналата година тютюн е около 30 хиляди тона. По думите му има само един камион неизкупен тютюн в община Каолиново, който останал по вина на тютюнопроизводителите, които не са сключили предварително договори.

От днес експертни комисии обикалят областите Хасково, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора с идеята да огледат и да се ориентират какви количества и с какво качества тютюн са останали неизкупени, обясни той.

Филев посочи още, че в момента се преработва Законът за тютюна и тютюневите изделия и екип на националната асоциация участва в работната група към министерството на земеделието.

В новата форма на Закона искаме да бъдат заложени защитни механизми за самите тютюнопроизводители, за да не се стигне до ситуации с неизкупени количества, некоректни фирми по отношение на срок на плащане и др., обясни той.

По думите му нормативният документ ще предвижда и създаване на регистър на тютюнопроизводителите и на фирмите изкупвачи.

Най-четени