Добивната индустрия осигурява 5% от БВП на България 28.06 | 21:00

Вносът на суровини е два пъти по-голям от износа на суровини

От Ралица Стоянова

Минерално-суровинната индустрия осигурява 5% от БВП на страната. В бранша директно са заети 30 хил. души, а още 120 хил. работят в свързани индустрии. От 2000 г. насам се наблюдава устойчиво покачване на инвестициите, производителността на труда и износа. Въпреки това вносът на суровини в момента е два пъти по-голям от износа.

Това стана ясно по време на дискусия "Устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия".

За да има устойчиво развитие в добивната индустрия, трябва да има внимателно планиране, заяви Диана Янева, директор в дирекция "Природни ресурси и концесии" към Министерството на икономиката енергетиката и туризма (МИЕТ). Именно заради това от дирекцията разработват стратегия за добивната индустрия, която се очаква да бъде готова до края на септември.

За да тръгнем по пътя на богатството, всеки тон добити минерали трябва да се облага с данъци, заяви Георги Тупарев от партия "Зелените". 30% от добитата суровина трябва да остане в България и да бъде преработена. В момента изнасяме мед, но не правим медни кабели, каза Тупарев.

50% от концесионната такса за всеки минен обект влиза пряко в общината, на чиято територия е разположено находището. Другите 50% са за държавата, като таксите за концесии у нас са колкото в другите европейски страни, каза Никола Белишки, член на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в НС.

България преработва почти всички свои добити минерали. У нас се произвежда меден прокат, каза от своя страна директорът на Българската асоциация на металургичната индустрия Полимити Паунова.

Европейският съюз трябва да си пази суровините, защото има недостиг. Това ще доведе до увеличение на цените, което е добре за българските фирми, каза Паунова.

Като добри примери за компании в минерално-суровинната индустрия бяха посочени "Асарел Медет" и "Челопеч Майнинг", които инвестират в оборудване и технологична модернизация. Това подобрява ефективността при добива и преработката на суровините, води до-пълното им извличане и допринася за икономическата устойчивост на индустрията.

"Асарел-Медет” АД преработва около 13 млн. тона медна руда годишно. За последните десет години са извлечени близо 400 млн. тона минна маса, като добитата суровина се е увеличила с 10%. От 1999 до 2010 г. добивната фирма е инвестирала 500 млн. лева в технологични модернизации като се очаква размерът на инвестициите за 2011 г. да достигне 93 млн. лв. В компанията работят около 1 200 души, а още 400 са заети в дъщерни дружества. През 2010 г. няма нито един случай на трудова злополука.

"Челопеч Майнинг" ЕАД е дъщерно дружество на "Дънди Прешъс Металс Инк". Компанията разработва проект за разширение и модернизация за увеличение на добива и преработката на руди до 2 млн. тона годишно. Добивната фирма е инвестирала 150 млн. долара в модернизация и оптимизация на работния процес.

Водещи

Най-четени