Добрев: Предишното правителство е водило преговорите с RWE 03.10 | 15:29

Кабинетът на ГЕРБ получил само отказа от инвеститора за "Белене"

От Ралица Стоянова

"Двете причини за отказа на RWE от проекта АЕЦ "Белене" са съвсем ясни - че не може да се осигури финансиране, и че няма подписан иписи контракт". Това каза на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от Агенция "Фокус”.

Преговорите са водени преди това правителство, уточни министърът. Това правителство е получило само писмото за отказа.

"Преговорите са водени в продължение на 16 месеца, и ако някой не е успял да направи тези двете неща – да осигури финансиране, и да подпише иписи контракта, по-скоро трябва да се пита предишното правителство - защо не го е направило. Никъде не се казва, че ние нямаме добра воля да довършим започнатото и всичко да е било уговорено и ние да сме казали – не. Всичко е уговорено, няма проблеми по проекта, но ние се отказваме от него, въпреки че е имало такава инсинуация", уточни министърът.

Договорът за съвместно сътрудничество между RWE и НЕК е подписан на 19 декември 2008 г. Идеята е била RWE да влезе в проекта за АЕЦ "Белене”, обясни изпълнителният директор на Български енергиен холдинг Михаил Андонов.

RWE печели конкурса с бонус 550 млн. евро. Тази сума не е депозирана и не внасяна в сметка. Това е бил един от възможните ходове компанията да излезе от проекта. Има документация и протоколи на преговорите.
RWE е трябвало да осигури средства, за да получи 49% съучастие в проектната компания, която е била замислена тогава да се прави. Те не са могли да осигурят финансирането. Затова изпращат писмо за отказ, което е нотариално заверено, обясни шефът на БЕХ.

Няма нова информация във връзка с американския инвеститор на проекта "Белене”, стана ясно на пресконференцията.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов възложи на енергийния министър Делян Добрев да се свърже с някогашния стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" RWЕ и да пита дали ГЕРБ, или правителството, са изгонили германската компания.

 

Водещи

Най-четени