Добруджа закъса за пастири 11.02 | 14:53

Животновъдите искат от държавата „внос“ на поне 100 работника от чужбина

От iNews.bg

За още една професия в България вече има недостиг. В Добруджа закъсаха за пастири. Животновъди от региона поискаха "внос” на поне 100 гледачи на добитък с официално писмо до Министерството на труда и социалната политика, предаде бТВ.

В Крайдунавска Добруджа ситуацията е драматична. Андрей Панев има 220 породисти овце, отглеждани с грижа, но ги е обявил за продан. "Много трудно взех решение да приключа с животновъдството. Един от основните ми аргументи е, че липсват качествени хора, липсва работна ръка. Проблемът стои отдавна, във времето се натрупва”, казва Панев.За него работи един овчар. Има трудов договор, 600 лева заплата, осигуровки. Втори работник обаче не може да намери.

Дамян Иванов се занимава с животновъдство от 25 години, сменил е не един пастир. "И много пари да му дадеш, и малко пари да му дадеш, той няма ли съвест, работа не върши. И затова със семейството решихме да инвестираме в изграждането на електропастир”, споделя Дамян Иванов.

Според животновъдите ситуацията ще се нормализира, ако бъдат решени проблемите с изкупните цени на млякото и месото. Така ще се освободят средства, с които могат да се привлекат работници в животновъдството.

Водещи

Най-четени